Jak se od sebe liší šnorchly

V tomto článku si povíme něco o šnorchlech. 

Předně opět něco obecně, jak se v nabídce šnorchlů vyznat. Na trhu totiž najdete potápěčské a plavecké šnorchly. Ty potápěčské poznáte především podle upevnění na hlavu, resp. na potápěčskou masku. Ty se totiž upevňují na stranu, na pásek masky. Ty naše, plavecké šnorchly se upevňují pomocí čelenky na čelo plavce. Plavecké šnorchly umožňují plavci dýchání při zachování minimálního odporu a bez omezení v provedení plaveckého způsobu. Na závodních plaveckých šnorchlech budete také marně hledat výdechové ventily, tak typické pro potápěčské šnorchly. U tréninkových plaveckých šnorchlů se ale zde můžete setkat s výdechovým ventilem. Pro rychlostní plavání, ale nejsou vhodné a dle pravidel, také zakázané.

diving  finseimming

Nyní tedy k nabídce plaveckých šnorchlů.

U nás najdete jako u každého prodejce 2 šířky šnorchlů; juniorský (užší průměr trubice) a klasický (širší průměr trubice). Šnorchl je povinná výbava plavce s ploutvemi v disciplínách PP (plavání s ploutvemi). 

Juniorské šnorchly doporučujeme těm nejmenším ploutvákům, kteří se sportem začínají, věkově zhruba do 10 až 12 let. Záleží na vyspělosti plavce. 

Klasický šnorchl používají všichni ploutvaři, je vhodný jak pro dívky, chlapce, ženy, muže na všechny disciplíny, které se plavou na hladině. 

Šnorchly mohou být doplněny silikonovým náustkem pro pohodlnější uchopení šnorchlu zuby. Jeho použití doporučujeme nejdříve vyzkoušet, ale jeho instalace či případné sundání náustku není nijak složitá záležitost.

Šnorchly je možné použít i na mimozávodní plavání např. na dovolené u moře na šnorchlování.

Zpět do obchodu